Waarom die warming-up?

Waarom toch die warming-up??

De warming-up; bijna niemand neemt hem serieus en vaak wordt hij afgeraffeld of gewoon overgeslagen. Bij deze even de voordelen op een rij!

Meer zuurstof, meer energie

Even op de crosstrainer of roeimachine voordat de gewichten uit de rekken worden getrokken zorgt ervoor dat de hartslag omhoog gaat. Het bloed wordt hierdoor sneller rondgepompt en de spieren worden dus voorzien van meer zuurstof wat ze nodig hebben om efficiënt te werken. De zuurstof wordt omgezet in energie en er wordt minder melkzuur aangemaakt dan wanneer de energie op andere manieren zou worden opgewekt. Dit voorkomt spierpijn en zorgt ervoor dat je de training langer volhoud. De grotere vraag van het lichaam om zuurstof zorgt er trouwens ook voor dat de luchtwegen wijder worden omdat er meer longblaasjes open gaan staan.

Sportmodus

Omdat dcrosstrainere temperatuur van je lichaam omhoog schiet gaat je lichaam meer calorieën verbranden; je stofwisseling versnelt. Je spiercontrole wordt vergroot omdat je neuronen sneller boodschappen doorgeven aan de spieren. Het lichaam komt dus in een sportmodus wat ook inhoud dat bloed in mindere mate naar organen wordt gestuurd (en in plaats hiervan de spieren bereikt). Daarom blijf je zolang een vol gevoel houden als je net na het eten de sportschool of het zwembad in duikt… Door verminderde bloedtoevoer naar je maag verteerd je eten een stuk trager!

Voorkom blessures

Naast al deze voordelen met betrekking tot de spieren zijn ook je gewrichten, pezen en ligamenten gebaat bij een warm up. Je gewrichten worden soepeler waardoor je grotere bewegingsvrijheid (range of motion) verkrijgt en je pezen en ligamenten worden rekbaarder en zullen dus minder snel scheuren of beschadigen tijdens het intensieve deel van je training. Best wel praktisch dus allemaal!

OCR level 2 course in Teaching Exercise, http://www.acefitness.org