Steken in de zij

Heb je eindelijk de moed verzameld om een stuk te gaan rennen, wordt je geveld door steken in je zij! Misschien fijn om te weten dat dit geen beginners kwaal is, zo’n 15% van alle sporters heeft hier wel eens last van – ongeacht hoe getraind ze zijn. Hoe explosiever de sport is, hoe vaker steken lijken op te treden.

side stitchDe milt

Lang dacht men dat het een resultaat was van een te volle maag. Maar het feit dat wielrenners en langlaufers geen steken krijgen (terwijl zij voorafgaand aan een race wel degelijk veel eten) sprak dit al snel tegen. Ook te weinig bloedtoevoer naar de milt wordt wel genoemd als oorzaak, maar nieuwe onderzoeksresultaten wijzen op andere factoren.

Diafragma

Een nu veelgehoorde theorie stelt dat steken in de zij te maken hebben met de manier waarop onze organen in de buik op de plaats gehouden worden. Organen als de maag, lever, darmen en milt zijn namelijk met draden aan ons buikvlies, oftewel diafragma verbonden. Het diafragma is een spierplaat die ervoor zorgt dat organen in de buikholte blijven, en onder druk niet naar de borstholte gedrukt worden waar onze longen zich bevinden. Erg fijn want dit zou ademhalen flink lastig maken. Maar naast scheidingswand dient het diafragma ook als belangrijkste ademhalingsspier. Deze spier spant aan waardoor de borstholte groter wordt en je longen zich volzuigen met lucht. De spier ontspant waardoor de borstholte verkleint en de lucht uit je longen wordt geperst.

Wat dit te maken heeft met steken in de zij? Men vermoed dat het buikvlies door explosieve bewegingen (het schudden van je lichaam tijdens het lopen bijvoorbeeld) overbelast raakt en zeer gaat doen. Over hóe deze overbelasting ontstaat zijn de meningen nog verdeeld. De één meent dat het komt door een verkeerde houding, de ander door de schokkerige bewegingen die het lichaam maakt en de ander meent dat toch teveel, of zwaar voedsel voor de training de oorzaak is.

Wat doe je eraan?

Even rust nemen en je rug strekken zou verlichting bieden. Ook een warming up doen voor je begint met trainen is aan te raden. Niet alleen verkleint een warming up de kans op blessures aan spieren en pezen, het zorgt ervoor dat je lichaam ‘went’ aan de beweging en als het ware in ‘sport-modus’ raakt.

http://www.runnersweb.nl/Nieuws/Nieuwsbericht/Hoe-ontstaan-steken-in-de-zij.htm,www.blessure-aanwijzer.nl, www.menselijk-lichaam.com