Sportkleding boost motivatie

Mocht je zo na de kerst wat meer willen bewegen, of heb je als goed voornemen voor het nieuwe jaar ‘meer sporten’ genoemd, dan kan het geen kwaad te investeren in flitsende sportkleding. Sterker nog, een in 2012 uitgevoerd onderzoek heeft aangetoond dat kleding ons gedrag en onze gedachten kunnen beïnvloeden.

uitgelichte afbeeldingIn dit onderzoek werd aan de helft van de deelnemers gevraagd een doktersjas aan te trekken. De andere helft hield gewoon de eigen kleding aan. Daarna werd alle deelnemers gevraagd een aantal tests uit te voeren en de deelnemers in doktersjas deden deze tests aanzienlijk beter dan de groep zonder witte jas. Onderzoeker Hajo Adams meent dat de symbolische waarde die wij aan een outfit toekennen meespeelt in ons gedrag. Een doktersoutfit maakt ons oplettender waardoor we beter presteren. Een sportieve outfit maakt dat we ons sportiever voelen en sneller geneigd zijn een fitnessruimte op te zoeken.

Ook groepsdenken heeft met dit proces te maken. Wanneer je iemand in een professioneel hardlooptenue voorbij ziet lopen denk je al snel dat diegene vast een erg goede hardloper moet zijn. Wanneer we zelf een professioneel tenue aan hebben zijn we in de veronderstelling dat andere mensen ons wel goed moeten vinden. Dit maakt dat we beter ons best zullen doen om deze gedachte in stand te houden! Goed excuus voor wat leuke nieuwe sportkleding!

Bron: Psychology of Lululemon: How Fashion Affects Fitness, dec 12, 2013, The Atlantic