Simpele gezonde switches 2

Salsa vs kruidenboter

Als je wel van een lekker stokbroodje met smeersels houdt kies dan voor een salsa (en maak er bijvoorbeeld een bruchetta van) in plaats van kruidenboter. Je ziet hieronder de verschillen in voedingswaarden. Kruidenboter is veruit het vetst. Pesto is ook redelijk vet maar bevat veel onverzadigde vetten die we dan wel weer kunnen gebruiken. Pesto bevat daarnaast ook andere stofjes – natrium, kalium en calcium bijvoorbeeld – waar ons lichaam gek op is.
salsa vs kruidenboter.jpg

Plank vs Crunch

De ouderwetse crunch zorgt door de bolling in de rug die tijdens de oefening ontstaat mogelijk voor rugklachten. Niet voor iedereen weggelegd dus. Probeer dus te planken! Hier zijn ook zat variaties op te vinden. Een gezond persoon zou tussen de 1 en 2 minuten in een plank houding kunnen blijven staan. Gelijk een leuk testje!

Dumbbells vs apparaten

De apparaten in een sportschool zijn prima voor beginners; ze ondersteunen je lichaam bij de oefening die je doet en is dus weinig blessuregevoelig. Ga je al wat langer mee kun je beter switchen naar oefeningen met losse dumbbells. Door met losse gewichten te werken moet héél je lichaam aan de slag om de bewegingen die je maakt te ondersteunen. Ook de kleine spiertjes die met apparaten ontzien worden en ook je buik en rugspieren die zorgen dat je lichaam overeind blijft tijdens de oefening.

Koude cola vs koude kletser


Het valt niet te ontkennen dat zo’n lekker koud biertje of wijntje heerlijk smaakt naar een potje tennis of voetbal. Helaas droogt alcohol uit. Wanneer je na het sporten een paar glaasjes wegtikt verliest je lichaam zo’n 3% aan vloeistoffen. Dit zorgt voor een verminderde toevoer van bloed naar de spieren waardoor je minder snel herstelt dan wanneer je iets anders had gekozen. En dat was niet alles. Het regelmatig drinken van alcohol lijkt de eiwitsynthese in ons lichaam (het proces dat nieuwe spieren opbouwt) aan te tasten.

Lekker sjouwen

Pak in de supermarkt een mandje in plaats van een kar. De instabiliteit zorgt voor een gratis buikspiertraining. Plus er is minder ruimte voor grote zakken chips!
Eerste versie gemist? Simpele gezonde switches deel 1