Senioren

Nooit te laat om te beginnen

Onderzoek gedaan door het Columbia Aging Centre in New York heeft uitgewezen dat een ongetraind persoon op latere leeftijd nog steeds gezondheidseffecten kan bewerkstelligen door te gaan sporten. Net als bij het cognitieve vermogen zal ook de lichamelijke gezondheid afnemen wanneer er niet meer aan gewerkt wordt.

seniorEen goed voorbeeld is het verloop van spiermassa. Bij jongeren bestaat gemiddeld 50% van hun lichaamsgewicht uit spieren, bij mensen van 70 tot 80 jaar is dit percentage (gemiddeld gezien) gedaald tot zo’n 25%. Een verlies aan spiermassa is niet alleen verrekte onhandig (denk maar eens aan traplopen met de helft van de kracht die je nu hebt) het verhoogt de kans op bijvoorbeeld obesitas en diabetes-type-2. Door tweemaal per week aan weerstandstraining te doen blijft de spiermassa op peil.

Hoe trainen we?

Personal trainingsessies voor senioren bestaan uit een uitgebreide warming-up met low impact oefeningen. Daarna volgen oefeningen om te werken aan de lichaamscoördinatie, spierkracht en -uithoudingsvermogen. Desgewenst kunnen evenwichtsoefeningen in het programma worden opgenomen. We eindigen met een cooling down waarmee we werken aan de flexibiliteit van het lichaam. Bent u slecht ter been of heeft u last van lichamelijke klachten? Ook vanuit een stoel kunnen oefeningen gedaan worden om de mobiliteit te vergroten. Hieronder ziet u de voordelen van beweging, hoe minimaal ook, nog even op een rij.

De gezondheidseffecten

  • Weinig spiermassa maakt dat het lichaam niet goed reageert op insuline waardoor het productieproces in de war raakt, dit kan diabetes tot gevolg hebben. Werken aan de spiermassa verkleint dus de kans op diabetes type-2.
  • Doordat spieren trekkracht op botten uitoefenen wordt er meer, en steviger botweefsel aangemaakt. De botten blijven sterk, wat vooral voor vrouwen met osteoporose van belang is.
  • Sterkere spieren ondersteunen gewrichten, dus ook bij artrose en artritis verbeterd sporten de kwaliteit van leven.
  • Sporten verlaagt de hoeveelheid slecht cholesterol in ons bloed en verhoogt de hoeveelheid goed cholesterol. Dit verminderd kans op hart- en vaatziekten.
  • Door bewegingen te maken waarbij het grootste deel van het lichaam betrokken is (cardiotraining) wordt de hartspier getraind enwordt deze sterker.
  • Door te sporten verbetert de doorbloeding van het lichaam. Om heel het lichaam op efficiënte wijze van zuurstof te voorzien worden extra kleine bloedvaatjes aangemaakt die zuurstofrijk bloed naar de spieren brengen (en zuurstofarm bloed vol afvalstoffen afvoeren).
  • Bij senioren vergroot een verminderde balans de kans op een valpartij met vaak vervelende gevolgen. Door de spiermassa op peil te houden én evenwichtsoefeningen te doen blijft het lichaam in staat balans te houden.
Bronnen: Hamer, M., Lavoie, K.L., Bacon, S.L., (2014). Taking up physical activity in later life and healthy ageing: the English longitudinal study of ageing. British Journal of Sports Medicine. 2. Van Loon, L., 2010. Spierbehoud, voeding en inspanning. Veroudering als topsport. University of Maastricht. 3. Selecting and Effectively Using Balance Training for Older Adults, ACSM.org