Krachttraining vs Cardiotraining

Veel mensen die willen afvallen beginnen met hardlopen. Ze denken waarschijnlijk: ik beweeg meer dus dan moet het goed komen. Helaas is het niet zo simpel. Wat je traint – daar wordt je goed in. Ga je hardlopen: dan train je het hart-long systeem en wordt je conditie beter. Doe je aan krachttraining: dan wordt je spiermassa groter en wordt je sterker. Het voordeel van veel spiermassa is echter dat je energieverbruik in het dagelijks leven omhoog gaat. Veel effectiever dus als je gewicht wil verliezen.

Waarom je van krachttraining afvalt

Alhoewel je met een uur cardiotraining (bijvoorbeeld een aerobicles) wellicht meer calorieën verbrandt (zo’n 400) dan met een uur krachttraining (zo’n 250) ben met de laatste optie echt beter af. Het verschil zit hem in het herstellen van zo’n training. Doordat je met krachttraining je spieren beschadigd, herstellen deze tijdens je rustperiode en worden ze sterker om het de volgende keer beter te kunnen doen. Tijdens dit proces is zuurstof nodig en door deze verhoogde zuurstofvraag werkt je lichaam harder en verbruikt het meer energie. Ook wanneer je gewoon stilzit. Naast dit proces werkt je lichaam hard om je hormoonbalans te herstellen, cellen te repareren en (het tijdens de training aangemaakte) melkzuur af te voeren. Hoe intensiever (dus niet persé langer!) de training was, hoe harder je lichaam moet werken om weer te herstellen en hoe meer energie je blijft verbruiken in de 24 tot 48 uur na de training. Ter vergelijking: na een cardioworkout is je lichaam nog zo’n 2 uur bezig met herstellen.

Meer voordelen van krachttraining

  • Doordat spieren trekkracht op botten uitoefenen wordt er meer, en steviger botweefsel aangemaakt. De botten blijven sterk, wat vooral voor vrouwen met (verhoogde kans op) osteoporose van belang is.
  • Sporten verlaagt de hoeveelheid slecht cholesterol in ons bloed en verhoogt de hoeveelheid goed cholesterol. Dit verminderd kans op hart- en vaatziekten.
  • Door te sporten verbetert de doorbloeding van het lichaam. Om heel het lichaam op efficiënte wijze van zuurstof te voorzien worden extra kleine bloedvaatjes aangemaakt die zuurstofrijk bloed naar de spieren brengen (en zuurstofarm bloed vol afvalstoffen afvoeren).
  • Te weinig spiermassa hebben maakt dat het lichaam niet goed reageert op insuline waardoor het productieproces in de war raakt, dit kan diabetes tot gevolg hebben. Omhoog dus met die spiermassa.
  • Wanneer je wat ouder wordt krijg je vaak problemen met het evenwicht. Een grotere spiermassa zorgt voor een betere lichaamshouding, coordinatie en dus minder kans op disbalans en vallen.

Wat is dan het voordeel van cardiotraining?

Als je gewicht prima is maar je ervan baalt dat je staat te hijgen na ieder kort trapje of sprintje kan het geen kwaad aan cardiotraining te gaan doen. Bij cardiotraining (of je dit nu op de fiets, een crosstrainer of hardlopend doet) gaat het erom dat je deze activiteit langere periode volhoud. De spieren in je lichaam hebben tijdens het hardlopen of zwemmen constant zuurstof nodig om te blijven werken. Dit zuurstof bevindt zich in het bloed dat dus in hoge snelheid door heel jouw lichaam gepompt moet worden. Wanneer je begint te hijgen en je het benauwd krijgt schiet je lichaam tekort in het voorzien van zuurstof. Door aan cardiotraining te doen wordt je lichaam hier steeds beter in: je hartspier wordt sterker, je bloedvaten vertakken meer richting je spieren om ze nog beter van zuurstofrijk bloed te kunnen voorzien en je longen en ademhalingsspieren worden sterker. Dit alles zorgt er weer voor dat je rusthartslag lager wordt, verlaagd de bloeddruk en verlaagd jouw levels van slecht cholesterol. Dus alhoewel een cardiotraining niet de beste keus is als het gaat om afvallen is het wel ontzettend goed voor je!

Een combinatie van beiden houden we aan bij de bootcamplessen, fijn te weten waar je allemaal aan werkt toch?:)