Hierom blijven we sporten!

Nu de dagen weer korter worden, de kou toeslaat en er om de haverklap een bui losbarst wordt naar buiten gaan om te sporten steeds minder aantrekkelijk. Of je nu op de fiets naar de sportschool moet of dapper wilt blijven bootcampen, soms kan een mens wel wat extra motivatie gebruiken! Bij deze even op een rij waarom sporten ook al weer zo’n ontzettend goed idee leek!

Verhoog je calorieën verbruik: Spieren laten ons lichaam bewegen, en om dit te doen hebben ze energie nodig die wij ze geven in de vorm van voeding. Hoe groter je spiermassa is, hoe meer energie ze verbruiken bij beweging en hoe hoger je stofwisseling is. En hoe meer je dus kunt eten zonder aan te komen.

Voorkom diabetes type 2: Als we iets eten verhoogt onze bloedsuikerspiegel. Om te zorgen dat het bloedsuiker weer daalt maakt ons lichaam insuline aan. Wanneer je te weinig spiermassa in je lichaam hebt zal je lichaam minder goed reageren op insuline waardoor het productieproces in de war raakt, dit kan diabetes tot gevolg hebben.

Behoud stevige botten: Door weerstandsoefeningen te doen oefenen spieren trekkracht uit op onze botten. Onze botten worden (ons leven lang) steeds afgebroken en weer opgebouwd en als reactie op de druk die onze botten te verduren krijgen maakt ons lichaam ze sterker. Vooral prettig voor vrouwen met osteoporose (in de familie).

Werk aan een gezond cholesterolgehalte: Sporten zorgt ervoor dat er een goed evenwicht tussen ‘slecht’ cholesterol en ‘goed’ cholesterol in stand wordt gehouden. Dit verminderd kans op hart- en vaatziekten.

Versterk je hart: Cardiotraining laat het hart sneller kloppen om ons lichaam van voldoende zuurstof te voorzien. Op deze manier ‘traint de hartspier’ en wordt het hart sterker. Een sterk hart pompt met elke hartslag een grotere hoeveelheid bloed het lichaam in en werkt dus efficiënter dan een ongetraind hart.

Verbeter je doorbloeding: Om heel het lichaam op efficiënte wijze van zuurstof te voorzien worden door heel het lichaam extra kleine bloedvaatjes aangemaakt die zuurstofrijk bloed naar de spieren brengen (en zuurstofarm bloed vol afvalstoffen afvoeren). Een gezond bloedvatenstelsel verminderd de kans op hart- en vaatziekten.

Sporten maakt blij! Zou je op een dag als vandaag niet zeggen maar een pittige inspanning zet ons brein aan om het stofje BDNF aan te maken: brain derived neurotrophic factor. Dit is een neurotransmitter die ons geheugen, leervermogen én stemming een boost geeft. Daarnaast komt bij het sporten endorfine vrij in de hersenen. Deze stof is in staat pijn te blokkeren en geeft een gevoel van euforie. We voelen ons beter en gelukkiger. Sporten verkleint hiermee zelfs de kans op een psychische stoornis en helpt depressieve mensen sneller te herstellen. Lees hier meer over

Voorkom blessures: Met name wanneer je een mooi-weer hardloper bent kan het geen kwaad wat tijd te investeren in krachtoefeningen. Hardlopen is na veldvoetbal de sport waarin het grootste aantal blessures optreden. In 2012 liepen hardlopers zo’n 610.000 blessures op, waarvan er 190.000 medisch behandeld werden. En dit is niet zo gek, je spieren hebben het zwaar te verduren tijdens een loop. Je benen krijgen elk afzonderlijk zo’n twee tot drie maal jouw lichaamsgewicht te dragen. Door krachttraining worden je spieren sterker en dit zorgt voor een goede (loop)houding.

In verwachting?

Gefeliciteerd! Het is alleen geen excuus om te stoppen met bewegen. Wanneer je jouw conditie op peil houdt voel je je tijdens de zwangerschap fitter en herstel je sneller na de bevalling. Het helpt logischerwijs de onvermijdelijke gewichtstoename binnen de perken te houden (zonder de groei van de baby in gevaar te brengen). Om precies te zijn: vrouwen die tijdens de zwangerschap blijven sporten lijken zo’n 2,5 kilo minder in gewicht toe te nemen dan vrouwen die niet meer in actie kwamen. Naast dit plezierige feit verklein je de kans op zwangerschapsdiabetes met 50% en de kans op zwangerschapsvergiftiging met wel 35%. Als laatst kan blijven bewegen onschuldigere kwaaltjes als rugpijn, vermoeidheid en vochtophopingen verlichten. Lees hier meer over sporten tijdens en na de zwangerschap.

Niet de jongste meer?

Het is nooit te laat om gezondheidsvoordelen van sporten te ondervinden! Een achtjarig onderzoek onder 3.454 gezonde senioren wees uit dat senioren die ten minste eens per week sporten bij de start van het onderzoek en dit gedurende de gehele testperiode volhielden maar liefst acht keer zoveel kans te hadden gezond oud te worden dan senioren die dit niet deden. Maar ook de senioren die pas gedurende de acht jaren van het onderzoek begonnen met sporten ondervonden voordeel van de beweging. Zij hadden aan de einde van het onderzoek drie keer zoveel kans gezond oud te worden dan mede-senioren die op de bank bleven zitten.

 

1. Hamer, M.,  Lavoie, K.L., Bacon, S.L., (2014). Taking up physical activity in later life and healthy ageing: the English longitudinal study of ageing. British Journal of Sports Medicine. 2. Van Loon, L., 2010. Spierbehoud, voeding en inspanning. Veroudering als topsport. University of Maastricht. 3. Selecting and Effectively Using Balance Training for Older Adults, ACSM.org,  J.A., et al (1999)Effects of exercise training on older patients with major depression. Duke University Medical Center, Arch Intern Med 25;159(19):2349-56Wensink,J.W., Loop depressie van je af (2010). Elsevier.nl