Goed cholesterol?

Bij het woord cholesterol denken mensen al snel aan patat, mensen met rode hoofden en hartaanvallen, maar wat veel mensen niet weten is dat er ook goed cholesterol bestaat. En sterker nog, dit goede cholesterol vecht tegen de slechte variant!

Cholesterol hoe zat dat ook al weer

Cholesterol is een vettige substantie waarvan het meeste door ons lichaam zelf wordt aangemaakt. Een klein deel nemen we tot ons door voeding. Het nut van cholesterol is dat het dient als grondstof bij de opbouw van onder andere cellen en hormonen. Of cholesterol plaques vormt in onze bloedvaten (wat dichtslibben van de ader tot gevolg heeft) hangt af van de hoeveelheid in ons lichaam én hangt samen met de lipoproteïnen die het cholesterol door het lichaam heen vervoeren. De twee belangrijkste soorten zijn low-density lipoproteïnen en high-density lipoproteïnen. Cholesterol dat vervoerd wordt door low-density lipoproteinen is slecht cholesterol; deze soort mengt zich met andere stoffen om zo plaques te vormen die onze bloedvaten verstoppen. Cholesterol vervoerd door high-density lipoproteinen is goed cholesterol omdat het de low-density lipoproteinen (die slecht cholesterol vervoeren) afvoeren naar de lever waarna ze door het lichaam worden afgescheiden.

twee hartenGoed cholesterol vs slecht cholesterol

Alhoewel je cholesterol levels gedeeltelijk genetisch bepaald zijn kun je zelf voor een verlaging van je slechte cholesterol zorgen. Stoppen met roken staat op nummer één, gevolgd door minder verzadigde vetten eten (bak je hamburger dus in het vervolg in olie i.p.v. boter), twee keer per week vis eten (als je dat echt niet weg krijgt zijn er ook visoliecapsules verkrijgbaar) en jawel ook sporten helpt!

Sporten heeft bijna dezelfde invloed op cholesterol als medicijnen; het verlaagt de hoeveelheid slecht cholesterol maar het voordeel van sporten is dat het tegelijkertijd de hoeveelheid goed cholesterol verhoogt! Daarbij komt nog dat sporten de doorbloeding van je lichaam verbetert wat het dichtslibben van je aderen óók tegen gaat én het je hart sterker maakt!

Bron: E. Sarafino, Health Psychology, Wiley, 2007
          www.cholesterolvoorlichting.nl, http://www.who.int