Fitness-fabels: extreem gespierd worden

In navolging van eerdere artikelen over de onzin van vetverbrandingsprogramma’s op cardio apparaten en plaatselijk vetverbranden nu aandacht voor het volgende (helaas veel gehoorde) fitness-misverstand: vrouwen worden breed van krachttraining. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: geen zorgen meiden, zelfs als je héél hard je best zou doen zal je er zonder hulpmiddelen nooit uit gaan zien als een bodybuilder. Hoe dit komt?

Man vs vrouw

Vrouwen hebben minder aanleg voor grote spieren dan mannen doordat ze minder van het hormoon testosteron aanmaken (de normale waarde bij mannen is 200-1200 ng/dl, terwijl het bij vrouwen 15-70 ng/dl is). Testosteron is belangrijk bij de aanmaak van spiervezels en omdat mannen meer van dit stofje hebben, hebben ze tevens meer en grotere spiervezels. Daarnaast hebben mannen doorgaans een sterkere hartspier, een grotere longcapaciteit en een hoger gehalte aan zuurstofhoudende deeltjes in het bloed (hemoglobine). Dit alles leidt tot een betere longfunctie waardoor mannen een grotere hoeveelheid zuurstof naar de spieren pompen tijdens beweging. Met meer zuurstof in het lichaam kan de spiermassa beter worden aangestuurd, zuurstof is namelijk nodig bij de verbranding van calorieën – het proces waarbij energie vrijkomt.

Aankomen van krachttraining?

strong-is-the-new-skinny-motivational-quotesDit verhaal leidt gelijk naar het volgende broodje aap verhaal, namelijk dat je aan zou komen van krachttraining. Het is inderdaad zo dat spiermassa zwaarder weegt dan vet, maar daar staat tegenover dat spier veel minder ruimte in beslag neemt dan vet en dat meer spieren zorgen voor een verhoogde stofwisseling. Als je daarbij rekening houdt met het feit dat vrouwen geen enorme spierballen kúnnen krijgen staat krachttraining ineens in een heel ander daglicht. Want wat heb je liever, 65kg wegen en een randje vet over je broek hebben hangen of 66 wegen en een riem moeten dragen tegen het afzakken?

De vrouwelijke bodybuilder

Voor iedereen die nog niet overtuigd is nog een kleine toevoeging over vrouwelijke bodybuilders, want tsja die zijn inderdaad heel erg breed. De enige manier om die proporties aan te nemen is echter – je raadt het vast al – door kunstmatige testosteron in te spuiten, met hele zware gewichten te trainen en een extreem dieet te hanteren. Voor iedereen die niet zover doorslaat is een mooi strak lijf een realistischer uitkomst.