Dieetfabels

In 2012 bracht het voedingscentrum een onderzoek naar buiten naar wát Nederlanders weten over voeding en gewicht. Hieruit bleek dat de meesten geen idee hadden van wat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calorieën is, en hoeveel ze er zelf naar binnen werken. Slechts 6% van de bevolking gaf aan veel over voeding en de gezondheid te weten. Nu worden we de laatste jaren overspoeld met boeken, levenswijzen en adviezen over gezond eten, en is het dus ook niet zo gek dat we af en toe door de bomen het bos niet meer zien! Hieronder een aantal dieet tips die je zonder twijfel de deur uit kunt doen!

1. Vet is altijd slecht

Dit klopt niet. Veel mensen die op dieet gaan schrappen alle vette voedingsmiddelen van hun boodschappenlijstje. Niet handig, want naast de verzadigde vetten die in koekjes en chips zitten zijn er ook goede vetten (te vinden in vis en avocado bijvoorbeeld) die je echt nodig hebt om goed te kunnen functioneren. De vitamines A, D, E en K zijn namelijk in vet oplosbare vitamines. Krijg je geen vet binnen, ga je ook deze stofjes missen. Het gevolg kan zijn vermoeidheid, huidklachten, bloedarmoede, een slecht gebit of lage weerstand. Een tekort aan goede vetten kan trouwens ook een laag HDL cholesterolgehalte betekenen, deze soort is echter de goede variant die helpt het slechte cholesterol te verminderen!

2. Door een sapkuur val je af

Niet waar. Mocht je even twijfelen: 4 op de 10 Nederlanders weten niet dat er in een glas vruchtensap even veel suiker en calorieën zit als in een glas frisdrank. Ook zijn veel mensen in de veronderstelling dat citroensap zou helpen bij het afvallen. Het verhaal gaat dat deze mythe ontstond aan de hand van afwasmiddel waar vaak citroen aan wordt toegevoegd om vet op te laten lossen. Helaas, het lichaam werkt niet hetzelfde als afwaswater…

3. Vermijd koolhydraten

Ook niet juist. Je lichaam heeft koolhydraten (en ook vetten) nodig als brandstof. Wanneer je lichaam te weinig brandstof heeft om te kunnen bewegen gaat je lichaam bouwstoffen (eiwitten) aanboren als bron van energie. Weet je waar die vandaan komen? Uit je spieren. Dit zorgt ervoor dat je spiermassa daalt, en je stofwisseling op een laag pitje komt te staan. Wanneer je weer ‘normaal’ gaat eten zul je sneller aankomen dan voorheen omdat je lichaam door een verminderde spiermassa minder energie verbruikt. Is niet handig!!

4. Light producten zijn altijd goed voor de lijn

Helaas is dit niet het geval. In Nederland moet een light product 30% minder van een voedingsstof (vet of suiker) bevatten dan een vergelijkbaar product. Vaak zijn voedingsmiddelen door deze regel helemaal niet gezonder dan een ander product. De industrie wil graag dat jij ook een tweede zak light chips komt halen en daarom gooien ze vaak wat meer van een ander (vaak even slecht) voedingsmiddel in de frituurpan. Niet zelden bevatten ze een gelijke energiewaarde waardoor ze je niet helpen op gewicht te blijven. Lees dus even het etiket voordat je iets in je winkelwagentje gooit!

Bronnen: Temminghoff, M., Oirschot, J. (2012) ONDERZOEK FEITEN & FABELS Wat weten consumenten over voeding en gewicht? Voedingscentrum.nl