Dieet niet – eet beter

Waarschijnlijk ben je al een poosje heerlijk aan het sporten, top! En hoewel je daarmee al ontzettend goed bezig bent kunnen andere kleine tips of veranderingen je nog sneller naar je doel brengen. Gek genoeg is je dieet de deur uit doen daar één van. De beloften lijken vaak te mooi om waar te zijn – en zijn dat meestal ook.

Er zijn een flink aantal redenen te bedenken waarom diëten – voor de meeste mensen – niet werken; het is niet te combineren met een gezin, het is niet lekker, en bovenal vaak niet  gezond. Van een koolhydraatarm dieet zul je bijvoorbeeld inderdaad vrij snel gewicht verliezen. Wat je niet verteld wordt is dat koolhydraten in je lichaam hechten aan water. Wanneer je minder koolhydraten eet zal je dus ook minder vocht vasthouden waardoor je weegschaal minder kilo’s aangeeft. Wat is nu het geval; je lichaam bevat dan alleen minder vocht terwijl je vetpercentage niet veel veranderd zal zijn. Schiet niet op dus.

Ook het Atkins dieet  legt het gebruik van koolhydraten aan banden terwijl vetten en eiwitten onbeperkt naar binnen mogen worden gewerkt. Dit zorgt wel degelijk voor gewichtsverlies (zie hierboven) maar komt de gezondheid ook niet ten goede. Allereerst zorgt de grote hoeveelheid vetten en eiwitten (eiwitten komen vaak uit dierlijke producten en zijn dus vaak redelijk vet) voor een grotere kans op een verhoogd cholesterol en een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Ook het Sonja Bakker dieet is erg populair (geweest) maar ook dit dieet heeft de laatste tijd wat kritiek te verduren gekregen. Allereerst is het dieet nogal strikt en dien je voorgeschreven menu’s aan te houden. Nogal onpraktisch als je voor een heel gezin moet koken. Ten tweede is er aardig wat te doen geweest over de merkproducten die Sonja aanraadt. In plaats van de focus te leggen op caloriearme voeding worden specifieke (vaak dure) producten aangeraden waardoor het mensen moeilijk wordt gemaakt te variëren, of alternatieven te vinden. Als laatst wordt er weinig uitgeweid over goede en minder goede keuzes. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen goede en slechte koolhydraten of goede en slechte vetten terwijl goede koolhydraten en goede vetten echt onmisbaar zijn voor je lichaam.

Goede vetten;

Echt onmisbaar in ons dieet. Vet is nodig om vitamines op te nemen uit voeding. Vet helpt ons lichaam verder op temperatuur te blijven, zorgt dat we letterlijk tegen een stootje kunnen en meervoudig onverzadigde vetzuren zijn zelfs onmisbaar voor de opbouw van onze celwanden. Omega-3 vetzuren verminderen onze kansen op hart- en vaatziekten en verder hebben onverzadigde vetten een positief effect op je cholesterol gehalte. Goede vetten zijn onverzadigde vetten en deze zijn vloeibaar van structuur; olijfolie bijvoorbeeld. Slechte vetten zijn verzadigde vetten en deze zijn ‘vast’ van structuur; margarine en frituurvet bijvoorbeeld.

Goede koolhydraten;

Koolhydraten waarin veel vezels zitten; volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst en quinoa. Deze graanproducten bevatten naast vezels ook vitamines en mineralen die je lichaam heel goed kan gebruiken. Bij bijvoorbeeld wit brood zijn alle goede stoffen weggefilterd. Zonde!

Bronnen: Understanding Nutricion, Whitney, E., Rolfes, S.R., Wadsworth / Gewichtsconsulent in de praktijk. Dresch, M. NTI /