Havermout reepjes

Mocht je zelf eens aan de slag willen om een gezond tussendoortje te maken dan is dit echt een fijn recept. Deze reepjes zijn gemaakt op basis van havermout en kun je in de koelkast gerust even bewaren.

Waarom havermout?

Waarom niet is een betere vraag. Havermout is namelijk goedkoop, rijk aan vezels, bevat een grote hoeveelheid proteïne (fijn voor de spieren), weinig suiker en bevat een lage glykemische index waardoor het lichaam er lang over doet het te verteren. Je hebt langer een vol gevoel. De ideale basis van een tussendoortje dus!

Recept

haverreepjesIngredienten voor 6 stuks

  • 10 ontpitte dadels
  • 50 gram havermout
  • 6 (halve) walnoten
  • 6 amandelen
  • 6 hazelnoten
  • 4 eetl honing
  • 2 eetl walnootolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de dadels in stukjes en pureer deze vervolgens met 2 eetlepels heet water tot een dikkige pasta. Schenk 4 eetlepels honing in een vuurvast kommetje en zet dit in de oven zodat de honing dun en vloeibaar(der) wordt. Hak in de tussentijd de nootjes fijn (ik koos een paar soorten uit een bakje gemengde ongebrande noten) en schep dit samen met de havermout door de dadelpasta. Giet er twee eetlepels walnootolie door en schenk ook de dun geworden honing door het mengsel. Het is nu een grof mengsel geworden zoals (hopelijk) te zien is op de tweede foto hieronder. Alles kleeft enigzins aan elkaar, wanneer je teveel los havermout ziet giet je er wat meer honing bij.

haverreep2

Bekleed een bakvorm met bakpapier en schep hier het havermengsel op. Druk de boel goed aan (ongeveer 1 cm dik) en zet de schaal een half uur in de oven. Als hij klaar is en enigszins is afgekoeld kun je de plak in reepjes snijden. Verpak ze stuk voor stuk in bakpapier en bewaar ze in een afgesloten bakje in de koelkast.