Welk nootje is de beste snack?

Een superfijne snack én te gebruiken door allerlei gerechten: nootjes! Niet alleen zitten ze vol gezonde voedingsstoffen, ze lijken ook het gelukshormoon serotonine in ons lichaam te verhogen. Dit heeft als gevolg dat we ons blij voelen, het maakt dat we snel verzadigd zijn (en dus minder eten) én heeft positieve effecten op ons hart. Maar welke variant je nu het beste kunt kiezen?

 De meeste vezels

 • pistache-noten-largeAmandelen – 3 gram vezels / 165 kcal en 14 gram vet per 25 gram; Een handjevol amandelen maakt dat je de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine E (is een antioxidant) binnenkrijgt. Een studie gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association liet zien dat mensen met de hoogste inname van deze vitamine 67% minder kans maakten op alzheimer.
 • Pistache noten – 3 gram vezels / 148 kcal en 12 gram vet per 25 gram; Dagelijks een handje pistache nootjes eten verlaagt je slechte cholesterol (en ja er bestaat dus ook goed cholesterol) met zo’n 12%

Meeste vet en calorieën

 • macademiaBorrelnootjes, 8,2 gram vet, en 135 kcal per 25 gram; hier valt verder weinig goeds over te zeggen.
 • Macademia noten – 19 gram vet, 196 calorieën; Deze nootjes lijken –  mits ze iedere dag gegeten worden – het goede cholesterol in het lichaam te verhogen met zo’n 8%
 • Pecannoten – 17,5 gram vet per 25 gram, en 175 calorieën; Bevatten de meeste antioxidanten van alle nootjes. Daarnaast lijken ze schade aan het bloedvatenstelsel te voorkomen en verlagen ze de kans op kanker, Alzheimer en hartziekten.

Meeste koolhydraten

 • Japanse mix (zonder pinda’s); per handje van 25 gram goed voor 97 kcal, en 21 gram koolhydraten.
 • Borrelnootjes; goed voor 11,4 gram koolhydraten. Ter vergelijking; 25 gram walnoten is goed voor 1,4 gram koolhydraten

Rijk aan Omega-3 vetten

 • Raw-whole-walnutsWalnoten – 177 kcal per handje van 25 gram en 17 gram daarvan is vet; Naast dat dit nootje dus barst van de omega-3 vetten die goed zijn tegen hart- en vaatziekten zitten er ook vreselijk veel antioxidanten in en daarnaast ook nog eens de helft zoveel eiwitten als er in kip te vinden zijn.
 • Pecannoten – (zie voor meer info hierboven)

hazelnootjesHoogst in vitamine E

 • Hazelnoten – 179 kcal en 17,2 gram vet, 6,2 mg vitamine E; Elke dag een handje hazelnoten boost je goede cholesterol met 12% en bevat daarnaast een aminozuur wat het lichaam gebruikt bij de opbouw van spieren én wat de bloedvaten ontspant en op die manier de bloeddruk verlaagt. Ook fijne jongens dus!
 • Amandelen – 165 kcal, 14 gram vet en 5,4 mg vitamine E per 25 gram

Meeste proteïne

 • Pinda’s – 7 gram proteïne, 164 kcal, 12,9 gram vet per 25 gram; Pinda’s vallen onder peulvruchten maar omdat ze toch vaak als snack gegeten worden zijn ze toch in dit rijtje opgenomen.pinda (Ongezouten) pinda’s hebben de mooie eigenschap de glycemische index van een maaltijd te verlagen en verhogen het verzadigde gevoel na het eten van die maaltijd. Ze zijn wel vrij vet, maar gelukkig gaat het om enkelvoudige onverzadigde vetten die slecht cholesterol verlagen en de kans op hart- en vaatziekten vermindert.
 • Amandelen – 5,4 gram proteïne per 25 gram
 • Cashewnoten; 154 kcal, 12,2 gram vet en 5,3 gram eiwit pet 25 gram