Waarom buiten sporten zo gezond is!

Dat het weer kouder wordt werkt niet mee, en ook het vroege donker worden nodigt uit tot binnen zitten maar juist in de winter is het super goed tóch naar buiten te gaan voor een work out! 

Rennen vertraagt verouderingsproces

Of je nu voor een halve marathon gaat, bootcampt of gewoon zo nu en dan even een klein stukje jogt: lopen is hartstikke goed voor de gezondheid. Wetenschappers van het Stanford University Medical Center ontdekten dat ouderen die regelmatig de hardloopschoenen aantrokken minder last hadden van ouderdomsziekten als hart- en vaatziekten en kanker, en ze langer mobiel en zelfstandig bleven.

Voel je beter en houd langer vol

wetenschap over buiten sporten Ook onderzoekers van het Peninsula College of Medicine and Dentistry hebben aangetoond dat er voordelen zijn verbonden aan buiten sporten. Zo bleken buiten sporters – in tegenstelling tot mensen die in een sportschool of elders binnen trainden – aangaven meer energie te hebben, zich meer vitaal voelden en zich meer positief verbonden voelden met het sporten. Waar ze mínder last van hadden waren spanning, verwarring, boosheid en depressie. Dat maakt buiten sporten toch wel heel aantrekkelijk toch?!

Frisse lucht en daglicht

Niet elke sportschool neemt hygiëne even serieus, vele studies hebben aangetoond dat fitnesszalen vaak een broeinest van bacteriën zijn. Met vaak je handen wassen en de douche met slippers betreden kom je al een heel eind, maar een studie van de Environmental Protection Agency toonde aan dat ook de lucht twee tot vijf maal zo vervuild is als buitenlucht. Naast frisse schone lucht is ook de opname van vitamine D uit zonlicht een voordeel. Weinig buiten komen kan een serieus vitamine D tekort opleveren wat kan resulteren in vermoeidheid of spierkrampen.

Meest effectief

Als je vaste klant van een sportschool bent weet je lichaam wel wat hij kan verwachten van een gemiddelde training. De omgeving is namelijk altijd hetzelfde. Trainen in de buitenlucht maakt een work out een stuk intensiever; je hebt namelijk te maken met ongelijk terrein, wind en een wisselende temperatuur. Zo zou je met buiten hardlopen zo’n 5 tot 7% meer calorieën verbruiken dan wanneer je dit binnen op een loopband zou doen. Vooral temperatuur is een belangrijke factor. Als je eenzelfde work out zowel zomers als ’s winters doet zul je met diezelfde work out ’s winters meer calorieën verbranden als in de zomer. In de kou moet je lichaam meer moeite doen (en energie verbruiken) om warm te blijven.

Betere weerstand

Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar het verband tussen sporten en de weerstand. De resultaten laten geen eenduidige oorzaak zien, maar feit is wel dat sporters minder vaak ziek zijn dan inactieve mensen. Over het algemeen kunnen we stellen dat door te bewegen, een aantal lichaamsfuncties beter worden. Zo gaan je longen effectiever werken en kunnen je neusslijmvliezen binnenkomende lucht beter bevochtigen.Kleine aanpassingen die je lichaam nét dat zetje in de goede richting kunnen geven.

Thompson Coon, K. Boddy, K. Stein, R. Whear, J. Barton, M. H. Depledge. Does Participating in Physical Activity in Outdoor Natural Environments Have a Greater Effect on Physical and Mental Wellbeing than Physical Activity Indoors? A Systematic Review. Environmental Science & Technology, 2011.  http://www.fitbie.com/get-fit/tips/benefits-of-exercise-great-outdoors/tip/2. Ramos, C.A., Wolterbeek, H.Th. & Almeida, S.M. (2014) Exposure to indoor air pollutants during physical activity in fitness centers