Fijne workout apps

Seven Minute Workout

fitness app sevenIn 2013 kwam uit onderzoek naar voren dat korte en intensieve workouts net zo effectief (zo niet effectiever) zijn dan lange cardio-workouts. In zeven minuten zou je met 12 oefeningen al je grote spiergroepen aanspreken. Door de zeer korte rustperiodes én de intensiteit van de oefeningen schiet de stofwisseling omhoog waardoor er meer calorieen verbruikt worden – tot wel 72 uur na deze training. Klinkt perfect toch?

Op internet zijn hier talloze artikelen en voorbeelden van te vinden maar gelukkig zijn er ook apps die je er een handje bij helpen. Een leuke gratis variant is ‘Seven’. De app laat door middel van duidelijke afbeeldingen zien welke oefeningen gedaan dient te worden en tijdens de rustperiode van 10 seconden zie je vast de volgende oefening. Je kunt naast de gangbare 7 minute workout kiezen voor een ‘core’ workout of workouts voor armen of benen maar helaas moet je daar dan wel 1.99 voor neertellen.

Activity trackers

Als je dan toch met je gezondheid bezig bent is het hartstikke leuk bij te houden wat je op een dag gedaan hebt, hoeveel extra calorieën je ermee verbruikt hebt en welke afstand je hebt afgelegd. Op veel telefoons zit een standaard appje (bij samsung S Health bijvoorbeeld) maar mocht je iets uitgebreiders willen is Google Fit – Fitnesstracking een leuke optie. Je vult je eigen gegevens in (lengte en gewicht) en de app houdt bij hoeveel beweging je op een dag verkrijgt. Ga je een specifieke sport doen kun je deze kiezen en activeren zodat je een mooi overzicht krijgt van hoeveel je precies gedaan hebt op een dag of per week.

google fit.jpg

Sworkit

Deze gratis app is ideaal als je beschikbare workout tijd nogal wisselt. Je kiest om te beginnen wat voor workout je wilt doen: krachttraining, cardio, yoga of stretching. Daarna kies je waaraan je precies wil werken; je core, armen of gewoon een full body workout. Als laatste selecteer je de tijd die je hebt, en beginnen maar! Door middel van mooie filmpjes worden de oefeningen duidelijk en ook de tijd wordt steeds keurig voor je bijgehouden.

Sworkit fitness app.jpg

Runkeeper en Strava

Als je serieus gaat hardlopen of wielrennen kun je eigenlijk niet meer zonder. Deze appjes (Runkeeper voor hardlopers en Strava voor hardlopers en fietsers) houden alles wat belangrijk is voor je bij: de afstand die je aflegt, je gemiddelde tempo, je huidige tempo, hoogteverschillen en calorieën. Niet alleen leuk om bij te houden maar ook belangrijk voor het verbeteren van je prestaties en voor het neerzetten van een mooie tijd op een wedstrijddag.

My fitness pal

Ideale app om bij te houden wat je op een dag eet en hoeveel calorieën je weer verbruikt met sporten. De database staat vol met (ook Nederlandse) producten dus dit werkt echt als je bij wilt houden hoeveel calorieën je dagelijks binnenkrijgt. Bovenaan de app staat heel overzichtelijk je doel (bijvoorbeeld dagelijks 1510 calorieën tot je nemen), wat je binnen hebt gekregen aan calorieën (bijvoorbeeld 621 calorieën) en wat je hebt verbruikt met een rondje hardlopen (bijvoorbeeld 318 calorieën) en zo zie je in één oogopslag wat je die dag nog kunt eten: 1207 calorieën. Werkt top!

Klika, Brett C.S.C.S., B.S.; Jordan, Chris M.S., C.S.C.S., NSCA-CPT, ACSM HFS/APTHIGH-INTENSITY CIRCUIT TRAINING USING BODY WEIGHT: Maximum Results With Minimal Investment