Gezonde switches

Gezond leven hoeft echt niet duur, ingewikkeld of tijdrovend te zijn. Er zijn zat dingen die je kunt doen om je leven – heel eenvoudig – net wat gezonder te maken!

Zitten is het nieuwe roken

Aldus smithsonianmag.com. Zij berekenden dat de gemiddelde kantoorwerker 5 uur en 41 minuten stil zit. Investeer in een bureau dat je op hoogte kunt verstellen zodat je af en toe kunt gaan staan! Volgens bovengenoemde bron helpt dit de kans op diabetes, kanker en cardiovasculaire ziekten te verminderen.

Swiss ball

Mocht je dat staan zat worden – of wil je baas je geen staand bureau geven – kun je altijd nog voor een Swiss ball gaan. Door deze grote ronde bal als stoel te gebruiken werk je aan je balans en je core spieren. En alhoewel het zitten op deze bal geen garantie is voor een goede zithouding zet je je spieren er wel duidelijk meer mee aan het werk.

Foam rol vs statische stretch

Als je snel geplaagd wordt door spierpijn kun je jouw stretch routine na een training eens vervangen door oefeningen met een foamroller te doen. Door je lichaam over de foamroller heen te bewegen worden je spieren gemasseerd waardoor de spierpijn minder zal zijn.

Neem de trap!

Een lekkere open deur maar wel goed onderbouwd: een minuut traplopen levert ongeveer 10 calorieën in de min op. Dat lijkt niet veel maar jij op je werk – 5 dagen per week 4 keer per dag de trap pakt (ervan uitgaande dat je je een halve minuut in het trappenhuis bevind) zijn dit toch  100 calorieën minder die eraf hoeven. Pak twee treden tegelijk om ook je buikspieren aan te pakken.

Smoothy vs vers fruit

Hoe heerlijk een smoothy of vers fruitsap ook is, probeer niet ál je fruit via een rietje naar binnen te werken. Door er sap van te maken blijven de vezels achter in het roostertje van je pers of sapcentrifuge achter. Vezels zijn – juist als je op je gezondheid/gewicht let hartstikke handig want ze zijn lief voor je darmen en zorgen voor een langer ‘vol’ gevoel.

Griekse yoghurt vs zure room

Een lekkere dipsaus, guacamole of tzatziki wordt vaak gemaakt met zure room, maar vervang dit eens door Griekse yoghurt. Hierin zit maar de helft van de vetten die je in zure room vindt én Griekse yoghurt is rijker aan eiwitten waar we dan wel weer dol op zijn. Ook lekker op een bord Mexicaans eten trouwens of door een pittig soepje.

zure room vs griekse yoghurt

 

Wii fit vs bordspel

Alleen, of leuk met de kids; wii fit games! Zo verbruik je als volwassen vrouw zo’n 70 kcal per half uur met golf, is een half uur tennis goed voor 170 kcal en werk je met een half uur dansen 207 kcal weg. Das altijd meer dan met Rummicub lijkt me.