10 km hardlopen

Wil je dit jaar het hardlopen serieus oppakken? Of loop je al hard maar mag het allemaal nét wat soepeler en sneller? Bij deze wat info om je (verder) op weg te helpen!

Een doel

Bedenk een doel waar je naar toe wil werken en maak dat zo specifiek mogelijk. Over drie maanden 10 km binnen 1 uur kunnen lopen bijvoorbeeld. Zomaar gaan lopen zonder plan is niet alleen saai, het zorgt er ook voor dat het onduidelijk blijft of je wel op de goede weg bent en je nooit bij een ‘eindpunt’ uitkomt. Een evenement zoals een Kopjesloop in Delft of de City Pier City in maart kan ook uitkomst bieden. Niet alleen leuk om te doen maar in ‘wedstrijdvorm’ rennen zorgt voor net wat meer adrenaline en motivatie waardoor je meer kans maakt op die topprestatie!

Een plan

Maak een plan waardoor je ook daadwerkelijk voorruit gaat. Zomaar een stuk gaan lopen wanneer het uitkomt gaat niet werken. Met één hardlooptraining per week onderhoud je de conditie die je nu hebt. Met twee trainingen zorg je voor vooruitgang en met drie trainingen ga je snél vooruit. Als je meerdere keren per week traint maakt je lichaam gebruik van het supercompensatieprincipe: na een training is je lichaam vermoeid (fase 1), vervolgens neem je rust en herstelt je lichaam (fase 2). Als je voldoende rust neemt – maar weer verder gaat met een training – zal je lichaam in fase 3 een toename in je prestatievermogen creëren. Als je op dat moment weer een training plant je dus traint met meer prestatievermogen dan bij de eerste training wordt je lichaam méér geprikkeld en zal het sterker worden.
supercompensatie

Train afwisselend

Op rustig tempo lopen kan heerlijk zijn en het voorkomt gehijg of steken in de zij maar echt productief is het niet. Om vooruit te gaan moet je lichaam geprikkeld worden, doe dat dus ook! Je kunt prima 1x per week lekker op je eigen tempo lopen maar loop de 2e keer dan afwisselend harder dan je gewend bent en vervolgens wat zachter om weer op adem te komen. Een sport doen waarbij aan je conditie wordt gewerkt kan natuurlijk ook prima. Loop ook eens in de paar weken een 5 km zo hard je kan. Je lichaam moet dan even alles uit de kast halen om je dit te laten doen maar wanneer je weer hersteld bent zal je snelheid wat zijn toegenomen. Succes!!