Maand geen drank werkt!!

Hang jij in januari de wijnglazen in de wilgen? De drank even achter slot en grendel? Dry january is helemaal hot! Het is voor te stellen is dat dit af en toe niet meevalt en daarom volgt hieronder wat motiverende info. Je knapt er namelijk écht van op.

Minder schade aan lever

Bij het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist (UK) ondergingen 14 redactieleden de test: ze dronken gedurende 1 maand geen druppel alcohol. Het aansluitende medische onderzoek liet positieve resultaten zien, vooral wat betreft de lever en de bloedsuikerspiegel. Rajiv Jalan van het Institute for Liver and Digestive Health beschreef dat vetophopingen in de lever gemiddeld 15% verminderden en dat sommige individuen zelfs een vermindering van 20% lieten zien. Ook recenter en  grootschaliger onderzoek door de American Association for the Study of Liver Disease toonde aan dat een maand zonder alcohol voor minder leverstijfheid (door littekenweefsel op de lever) zorgt. Wanneer de lever dusdanig beschadigd is dat hij zichzelf niet meer kan herstellen spreken we van levercirrose, een aandoening die kan leiden tot een compleet niet functionerende lever. En ter info: je lever speelt een rol bij meer dan 500 processen in ons lichaam waaronder het verteren van eten, ontgiften en onze hormoonbalans. Die wil je dus echt niet missen!

Lager bloedsuiker en cholesterol

Een volgende verrassing was het feit dat de gemiddelde bloedglucose levels zakten van 5.1 mmol naar 4.3 mmol per liter. Bloedcholesterol – een risicofactor voor hartziekten – zakte gemiddeld met 5%. De deelnemers kregen minder met insulineresistentie te maken hadden waardoor risico op diabetes afneemt. Iets wat niet zo verrassend – maar wel fijn was, was het feit dat de deelnemers aan het onderzoek gemiddeld 1.5 kg afvielen.  Slapen ging beter zonder alcohol, en ook het geheugen is erbij gebaat. Het enige nadeel dat aan het geen-alcohol beleid kleefde was dat deelnemers klaagden over verminderd sociaal contact met anderen. Tsja.

Maandje droog staan?

Ook hepatoloog Hans van Vlierberghe – verbonden aan het UZ Gent – bevestigd dat een maand geen alcohol drinken – ondanks een beperkter sociaal leven – een verstandige beslissing is. Ook hij stelt dat de lever in deze periode de reeds opgedane alcoholschade kan inperken doordat de lever een goede herstelcapaciteit heeft. Mocht je moeite hebben de alcohol helemaal te laten staan raadt van Vlierberghe aan om maximaal één of twee dagen per week te drinken. Zo krijgt je lever de overige dagen kans om te herstellen. Hij heeft een periode van minimaal 48 uur zonder alcohol nodig om het herstelproces te starten aldus Andrew Langford, van het British Liver Trust.

Bronnen: Should I take a month off drinking alcohol? (2015) Theguardian.com / Most people who die from liver disease AREN'T alcoholics - they just drink nearly every day: Experts warn we need a 3-day break each week so the body can recover (2014 by Mike Shallcross For Men's Health. Published 09-12-2014 on dailymail.co.uk / Our liver vacation: Is a dry January really worth it? (2015) www.newscientist.com