Yoga voor hardlopers

Yoga en hardlopen lijken twee uitersten maar zijn echt een top combinatie. Yoga maakt het lichaam sterk en soepel en dat is iets wat hardlopers goed kunnen gebruiken. Hardlopen is behoorlijk blessuregevoelig: in 2012 liepen hardlopers zo’n 610.000 blessures op waarvan er 190.000 medisch behandeld moesten worden. Overbelasting was de grootste oorzaak. Een sterk, soepel en getraind lichaam loop minder kans op blessures dus op een regenachtige avond je heil zoeken in wat online yoga video’s kan geen kwaad.

Sterke voeten en enkels

Veel yoga oefeningen – met name de staande – doen een beroep op het evenwicht. Bij de danser bijvoorbeeld balanceer je op één been waarbij je de kleine stabiliserende spieren in de voeten en enkels traint. En je raad het al deze spieren spelen ook een grote rol bij het hardlopen. Elke keer als jij op één been landt krijgt dit been namelijk twee tot drie keer jouw lichaamsgewicht te verduren.
 personal plus training - yoga

Houding

Een goede houding en looptechniek verkleint logischerwijs de kans op blessures bij het hardlopen. Om langdurig een goede houding aan te nemen én om krachtige passen te kunnen maken moeten al je spieren goed samenwerken en ongeveer even sterk zijn. Yoga is een goede manier om spieruithoudingsvermogen te trainen en met name de rompspieren zijn vaak lijdend voorwerp van een sessie: het aanspannen van de buikspieren is essentieel bij veel yogaoefeningen en een yogasessie is daarom geweldig om te werken aan de core stabiliteit. Hier wat ideetjes!

Chair pose

Een fijne oefening om voor het lopen te doen. Sta rechtop met je armen naast het lichaam, haal diep adem en breng de armen gestrekt ophoog – de handpalmen tegen elkaar. In de volgende ademhaling bewegen de heupen naar beneden zodat in de zittende positie terecht komt. Hou je rug zo recht mogelijk en blijf zo een aantal ademhalingen zitten.

Downward facing dog

Een lekkere oefening om de hamstrings en kuiten te stretchen. Begin op handen (iets vóór de schouders) knieen (onder de heupen). Adem in en strek je armen en benen zodat je in bovenstaande positie terecht komt. Duw je hielen één voor één rustig richting de vloer zodat je de kuiten om beurten stretcht.

Extended triangle pose

Deze rekt de spieren in je taille en neemt daar ook de hamstrings en de spieren aan de binnenkant van de bovenbenen bij mee. Begin met je voeten naast elkaar en zet een hele grote stap opzij. Spreid ook je armen opzij waarbij de handpalmen naar beneden wijzen. Beweeg nu je bovenlichaam en dus ook je armen opzij zodat één arm de grond raakt (of ernaar wijst) en de andere arm de lucht in wijst. Kijk omhoog en blijf een aantal ademhalingen zitten.

Dancer

Voor de Dancer – een fijne stretch voor de voorkant van de bovenbenen – begin je ook met de benen naast elkaar. Bij de eerste ademhaling verplaats je je lichaamsgewicht naar je linkerbeen. Bij de tweede ademhaling beweeg je de enkel van je rechterbeen richting je billen en pak je de enkel vast. Als je een goed evenwicht te pakken hebt trek je bij de volgende ademhaling je rechterbeen achter je omhoog en komt ook je linkerarm omhoog. Adem zo vijf keer door voordat je wisselt van been.
Bron: lovemyyoga.com
Advertenties