Muesli

Zie hier: een makkelijk receptje voor een supersnelle gezonde en écht lekkere zelfgemaakte muesli! Bij deze ingrediënten en waarom ze erin zitten:

  • Havervlokken: vezelrijk, reduceren kans op hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk en zijn door de hoeveelheid proteïne fijn voor de spieren. Haver is een voedingsmiddel met een lage GI (glykemische index) waardoor het lichaam er lang over doet ze te verteren. Je hebt langer een vol gevoel.
  • Gebroken lijnzaad: Naast proteïnes en vezels leveren deze zaadjes een hele lading omega-3 vetzuren. Een bepaalde soort van deze vetzuren verbeteren de functie van de cerebrale cortex: het gebied in de hersenen dat sensorische informatie verwerkt.
  • Sesamzaad: rijk aan ijzer, mangaan, koper en calcium.
  • Walnoten: Zit ook vol met omega-3 vetzuren en ook met spier-opbouwende proteïnes
  • Pecannoten: Bevatten meer antioxidanten dan welk ander nootje dan ook. Ze zitten daarnaast vol met een bepaalde vorm van vitamine E (gamma-tocopherol) wat in supplementen nauwelijks voorkomt.
  • Amandel: Bevat het antioxidant vitamine E wat goed schijnt te zijn voor je geheugen en cognitieve prestaties. Amandelen bestrijden vrije radicalen in het lichaam wat het een goede snack maakt voor na het sporten: ze helpen je spieren sneller te herstellen. Naast al dit moois brengen ze ook het risico op Alzheimer naar beneden.
  • Agavesiroop: een natuurlijke zoetstof die wat lijkt op honing. Er is nogal wat discussie over hoe goed dit spul voor je is. Er zijn mensen die menen dat het door het hoge fructosewaarde ook niet zo geweldig voor ons lichaam is. Er is echter ook veel te lezen over dat agavesiroop een veel lagere glycemische index heeft dan suiker waardoor energie geleidelijk door ons lichaam wordt vrijgegeven. Wat weer een voordeel is ten opzichte van geraffineerde suiker.
  • En verder kan je er natuurlijk alles doorheen mixen wat je maar lekker vindt; speculaaskruiden, rozijnen, gedroogd fruit (wel pas na het bakken toevoegen) en ga zo maar door!

Mix al deze ingrediënten in een met bakpapier bekleedde ovenschaal en zet deze 35 minuten in de oven op 180 graden. Het liefst om de 5 minuten omscheppen. Het resultaat is een naar koekjes ruikend huis en heeerlijke knapperige muesli zonder kunstmatige toevoegingen. Enjoy!

muesli 2

Bron: Men’s Health big book of food & nutrition

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s