De (on)zinnigheid van afvaltips

Het is weer januari en tips om gezond en vooral niet te veel te eten vliegen je om de oren. Maar hoe bruikbaar zijn deze tips eigenlijk, en is überhaupt aangetoond dat ze werken? Een Nederlands onderzoeksteam vroeg zich hetzelfde af en startte een onderzoek om te bekijken welke tips om het eetpatroon binnen de perken te houden het populairst zijn, en of ze daadwerkelijk in verband kunnen worden gebracht met een gezond gewicht.

Op zoek naar strategieën

Het onderzoek begon met een zoektocht naar onderbouwde strategieën die worden ingezet om het ‘teveel’ eten tegen te gaan. Een lijst met 32 items verscheen. De meest gebruikte truc om teveel eten tegen te gaan bleek ‘Laat geen restjes van de borrel of het voorafje op tafel staan tijdens het hoofdgerecht’ te zijn en een andere populaire strategie bleek ‘bewaar geen snacks binnen handbereik zoals in het dashboardkastje of je bureaulade’. De minst gebruikte strategie bleek ‘Maak er een gewoonte van altijd een restje op je bord te laten liggen’ te zijn. Men vermoedde dat deze strategie in veel culturen botst met het feit dat er geen voedsel weggegooid mag worden en dat het onbeleefd is je bord niet leeg te eten.

Strategieën die het meest bruikbaar werden geacht waren ‘Neem je tijd voor het eten van je maaltijd’, ‘Bewaar aangebroken verpakkingen goed afgesloten en uit het zicht’ en ‘Koop niet met regelmaat ongezonde snacks maar beloon jezelf hier af en toe wel mee’.

En of het werkt? Daar lijkt het wel degelijk op! Het onderzoek eindigt namelijk met de conclusie dat er een significant, negatieve associatie is gevonden tussen de BMI (Body Mass Index) en het gebruik van strategieën om niet teveel calorieën binnen te krijgen. Hoe meer strategieën worden toegepast om teveel eten te voorkomen, hoe gezonder het gewicht van de desbetreffende persoon bleek te zijn.

weegschaalOver ons calorieënverbruik

Naast het hanteren van strategieën om niet te veel te eten kan de volgende tip natuurlijk niet ontbreken: neem niet meer calorieën tot je dan je verbruikt! Het lijkt ook een open deur maar de cijfers omtrent overgewicht laten zien dat dit voor velen toch erg moeilijk is. Om een beetje inzicht te verschaffen bij deze wat informatie over ons calorieënverbruik:

Het aantal calorieën dat je per dag verbruikt is onder te verdelen over een aantal factoren. Allereerst heb je het rustmetabolisme wat calorieën verbruikt om alle vitale functies van het lichaam (ademhaling, hartslag, hersenactiviteit) op peil te houden. Daarnaast verbruikt je lichaam calorieën bij het verwerken van voeding. De laatste categorie bestaat uit de energie (en dus calorieën) die je verbruikt bij activiteiten die je gedurende de dag uitvoert. Hoe je jouw calorieenverbruik vergroot? Bewegen dus! Door spieren te trainen worden ze groter, en grotere spieren verbranden (zelfs wanneer er niet gesport wordt) meer calorieën dan kleine spieren!

Bronnen: Behavioural strategies to control the amount of food selected and consumed, Poelman, M.P., et al, Appetite, Volume 72, 1 January 2014
Op eigen kracht, Wassink, H, Willemsen, G., Coumans, B., 2008